Tatoeages en piercings in de zorgsector

Als je in de gehandicaptenzorg werkt, in de kinderopvang, ouderen zorg of bij andere doelgroepen in de zorg en welzijn sector weet je dat er wel eens gepraat wordt over het hebben van tatoeages, piercings of het hebben van een apart kapsel of geverfd haar. Niet iedereen is daar evenveel fan van en de meeste hebben er wel een mening over klaar. Wat vind jij er eigenlijk van?

Tatoeages en piercings in de zorgsector

Sinds ik begonnen ben met mijn opleiding tot nu heb ik veel argumenten gehoord om geen tattoos, piercings etc. te nemen. Het zou om allerlei redenen niet goed zijn wanneer je in de zorg werkt. Waarom mensen vinden dat je het niet zou moeten doen:

  • Het ziet er onprofessioneel uit
  • Piercings zijn onhygiënisch
  • Cliënten zullen je minder snel vertrouwen
  • Je geeft een verkeerd voorbeeld
  • Het kan cliënten afschrikken
  • Anderen kunnen je associëren met bepaalde subculturen en gedragingen waardoor ze al een vooroordeel over je hebben

Ja, wat vind ik daar dan van?

Over het algemeen vind ik de tegenargumenten die ik net beschreef een beetje overdreven. Ik neem aan dat de meeste mensen wel een vrij goed gevoel voor common sense hebben en zelf na kunnen denken of een bepaalde tattoo of piercing handig is in je werkveld.

Wanneer je al een tijdje met je doelgroep werkt weet je wel hoe zij erop zullen reageren als je binnen komt gelopen met je haren in alle kleuren van de regenboog. Wat vind jij dat moet kunnen op de werkvloer en wat juist niet? Maakt voor jou de doelgroep waarmee je werkt nog uit? Ik ben heel benieuwd naar jou mening!

Het is altijd oké om hier eerst even goed over na te denken, voor jezelf op de eerste plaats en daarnaast voor je werk. Al vind ik zelf dat je daar echt niet alles voor hoeft te laten. Want eOlifant tatoeage op armerlijk gezegd heb ik zelf ervaren dat het ook zo zijn voordelen heeft als je gewoon helemaal jezelf bent, met die kleurplaatjes op je lijf, piercings in je gezicht en je haar in het nieuwste hippe kapsel.

 

<- twee van mijn zichtbare tatoeages

Waarom begin ik eigenlijk over tatoeages en piercings en andere opvallend-heden?

op school werd me dit afgeraden maar op mijn stage adressen waren ze hier gelukkig heel relaxt in. De voorwaarde was wel dat de tatoeages niet af zouden schrikken. Geen boos kijkend doodshoofd of zo. Maar dat valt na mijn idee onder het stukje common sense. Die tattoo's kunnen kei mooi zijn, maar daarvan kan ik echt wel begrijpen dat mensen er moeite mee kunnen hebben.

De deelnemers of bewoners waar ik mee werk hebben er over het algemeen geen problemen met mijn tatoeages, piercings en mijn haren. Sommige vinden het mooi, anderen vinden het niet mooi. Prima. Niks mis mee lijkt me. Alleen maar goed dat ze daar een mening over hebben. Gelukkig merk ik, en jij hopelijk ook, dat het hebben van tattoos, piercings of gekleurd haar tegenwoordig in de zorg een stuk normaler wordt gevonden en dat het niet meer vaak voorkomt dat je om die reden niet aangenomen wordt. Al zijn er nog wel instellingen die daar wel streng op letten!  Zo vertelde een inval-collega me afgelopen week nog dat zij om haar tattoo niet werd aangenomen! Maar goed dan is het altijd nog de vraag of jij dan wel past bij zulke instellingen : ).

En wat dan, als je reactie krijgt van je cliënten?

Wanneer een deelnemer of bewoner waar ik mee werk benoemt dat hij mijn haar, piercings of tatoeages stom of raar vind. Ja wat dan? Heel simpel, dOpgeschoren harenan ga ik er over praten met hem. Wat vind je er raar aan? Waarom vind je het stom? Kun je dat benoemen? Soms zijn die vragen te lastig om op te kunnen antwoorden maar over het algemeen lukt ze dat wel. Die mening gebruikt ik dan om er een soort les van te maken. iedereen is nu eenmaal anders. Misschien vind je het uiterlijk van iemand anders wel heel stom maar toch heeft die ander het recht om te doen waar hij zich goed bij voelt. Dat is iets wat je moet accepteren.

< Mijn haren opgeschoren en in een knotje

Maar ik zeg er ook altijd even bij dat ze er wel een mening over mogen hebben. Zij mogen mijn keuzes stom vinden, zolang ze maar accepteren dat het mijn keuzes zijn en dat ik me er goed bij voel. Wanneer ik dit zo goed en kwaad mogelijk in Jip en Janneke taal heb uitgelegd hebben ze er meestal wel vrede mee.

 

De leuke dingen!

Sommige deelnemers of bewoners vinden het juist fantastisch dat ik ben zoals ik ben. Een deelnemer zei laatst nog 'Ik vind het zo fijn dat jij gewoon helemaal jezelf bent.' Want ja, we willen als begeleiders toch allemaal dat onze cliënten zich open durven te stellen en zichzelf zijn. Als we dat verwachten moeten we daar toch het voorbeeld in geven en zelf zijn wie we echt zijn?

Wat ook heel tof was om te laten doen, was dat mijn oppaskindje en een aantal weken later een deelnemer het geniale idee kreeg om mijn tattoos in te kleuren met stiften. Dat heb ik toen lekker laten gebeuren. Voor hun een leuke activiteit en ik heb toen nog een aantal dagen met een prachtige ingekleurde tatoeages rond mogen lopen : D Zonde dat ik daar geen foto's meer van heb.

Verder heb ik nog genoeg leuke dingen meegemaakt die te maken hebben met het hebben van mijn tatoeages, piercings, mijn gekke kapsel etc. Die ga ik allemaal inventariseren en die komen later als blogberichtjes nog eens voorbij! Als het goed is kun je ze hieronder al zien staan 🙂

Heb jij leuke (werk) ervaringen betreft jou tatoeages, piercings of andere dingen die opvallend zijn aan jou uiterlijk? Laat gerust iets achter in een reactie!

 

Een nieuw kapsel. De 4 leukste reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *