Diploma’s en certificaten

Om jullie eventjes een beeld te geven van wat ik allemaal geleerd heb en nu dus weet en kan zal ik wat vertellen over de opleidingen en cursussen die ik gedaan heb en die ik nog wil gaan doen. Ze staan op volgorde van nieuw naar oud en daaronder nog een impressie van wat ik nog wil gaan doen op korte termijn.

Mocht je nog interessante cursussen of trainingen hebben die in mijn straatje passen? stuur me even een berichtje : )

Diploma's en certificaten

BHV

De laatste cursus die ik heb gevolgd is de BHV cursus. Handig om die als ZZP'er te hebben aangezien ik vaak alleen op een groep sta en dan wel moet weten wat ik moet doen als iemand gewond raakt, een aanval krijgt of als het gebouw in brand vliegt. Ik heb de cursus bij OTC Someren gevolgd en ga nu ieder jaar op herhaling.

Tijdens die cursus heb ik geleerd:

  • Hoe ik moet handelen bij een brandmelding (blussen/ ontruimen)
  • Wat ik moet doen als iemand gewond raakt (verschillende soorten verwondingen)
  • Hoe ik iemand moet reanimeren (+AED)
  • Wat door te geven wanneer je het alarm nummer belt
  • Niet genoemde onderdelen die te maken hebben met bovenstaande punten

Gentle Teaching

Om mijn manier van begeleiden te verbeteren heb ik de cursus Gentle Teaching gevolgd. Over de methode zelf zal ik later in een blog wat meer uitweiden. Bij mijn missie heb ik hier ook al een stukje over geschreven.

Deze cursus had 4 bijeenkomsten waarin theorie en praktijksituaties besproken werden. Met de oefen bladen kunnen we zelf meten in hoeverre wij Gentle Teaching toepassen bij onze mensen en hoe we dit kunnen verbeteren.

Voor mij is de methode Gentle Teaching een mooie aansluiting bij hoe ik zelf al naar de mens kijk en hoe er met de mens omgegaan zou moeten worden. Ik heb er ontzettend veel van geleerd en ik geloof dat ik hierdoor een beter begeleider ben geworden.

 

Gehandicaptenzorg niveau 4
Specifieke doelgroepen niveau 4

Deze opleiding volgen was voor mij een hele stap. In het verleden was ik er al eens aan begonnen bij een reguliere MBO opleider, maar door omstandigheden kon ik de opleiding toen helaas niet afmaken.

Een aantal jaar later waagde ik het er nog eens op en ben ik begonnen bij profit opleidingen. Dit is een particuliere opleidingscentrum voor volwassenen. De opleiding wordt daar verkort aangeboden en in welgeteld anderhalf jaar heb ik beiden diploma's behaald. Voor de gehandicaptenzorg én specifieke doelgroepen.

Het was enorm hard bikkelen. Die anderhalf jaar heb ik dan ook praktisch geen sociaal leven gehad. Maar ik heb er alles aan gedaan om die opleiding te halen, want dit is wat ik wilde!

Ik ben er mezelf enorm tegen gekomen en heb best wat angsten moeten overwinnen, flink moeten groeien en aan mijn zelfvertrouwen moeten werken om de begeleider te worden die ik wilde worden. Maar het is gelukt en daar ben ik super trots op!

Maar natuurlijk kan het altijd nog beter dus...

Wat wil ik in de toekomst nog gaan leren?

coachen

Omdat ik wil groeien in mijn praktijk wil ik graag het coachen leren. In eerste instantie wil ik eerst de basis leren van het coachen.

Omdat het Gentle Teaching mij heel erg aanstaat wil ik graag ook de cursus Gentle Coaching gaan doen. In die cursus leer je om mensen zachtaardig en met liefde verder te helpen in hun ontwikkeling.

Dan heb je ook nog provocatief coachen. Dat is eigenlijk het tegenover gestelde van Gentle Teaching. Het provocatief coachen kun je inzetten bij cliënten die een wat stevigere aanpak nodig hebben.

Ik wil dus van allebei de kanten van het coachen wat leren zodat ik bij iedere cliënt toe kan passen wat voor hem of haar het beste werken.