Dieren in de zorg. Ja of nee? wat vind jij

Hoera het is dierendag! Een ode aan alle prachtige dieren die op deze planeet rondlopen. Ieder met hun eigen functie en gedragingen. Ieder op hun eigen manier mooi. Maar dieren zijn meer dan dieren. Huisdieren in het bijzonder zijn vaak de beste vriend van de mens.

Als ik naar mijn (mijn ouders) hondje Benji kijk voel ik alleen maar liefde. Dat beestje heeft me door zoveel ellende heen geholpen. Terwijl ik huilend aan de keukentafel zat en dat beestje bij me kwam zitten en met vragende puppy ogen naar me keek bood dat enorm veel troost. Het stomme is, zo’n beestje hoeft praktisch niks te doen en je voelt je er al door begrepen.

Ik bedoel, kijk dat koppie dan! <3

hondhondjeDieren in de zorg. Ja of nee?

Nou maar dat is interessant! Als Benji dat voor mij kan betekenen, wat kunnen dieren dan in de zorgsector betekenen? Natuurlijk is dat wiel allang uitgevonden en zijn er al onderzoeken geweest naar het effect van dieren in de zorg.

Je gaat je er lichamelijk door ontspannen, zelfs je bloeddruk wordt lager. Een huisdier kan je steun geven, je motiveren iets te gaan doen (Want ja, je zal eerder gaan wandelen als je hondje een plasje moet doen dan wanneer je alleen zou moeten gaan). Het kan je zelfbeeld verbeteren en je contact bevorderen, kinderen kunnen zich langer concentreren en dementerende ouderen voeren makkelijker een gesprek.

Leuk! en hoe dan in de praktijk?

Voordat ik deze blog ging schrijven heb ik nooit echt onderzoek gedaan naar het effect van dieren in de zorg. Mijn interesse daarvoor is begonnen te branden toen ik een aantal jaar geleden stage liep. Het was in een Thomashuis waar de zorgondernemers in kwestie een mooie bruine labrador hadden die vaak in het bewoners gedeelte rond liep.

Ik zag hoe de bewoners op konden leven als ze de vrolijke kwispelende hond de woonkamer in zagen lopen. Bewoners die standaard iedere dag een bepaald ding deden waar ze niet van af te slaan waren lieten hun spullen liggen voor het beestje.

En logisch eigenlijk. Als wij bij een vriend thuis komen (en je bent niet bang voor honden) dan vlieg je ook het liefst op de hond af met een stem die opeens 3 octaven hoger kan dan normaal om het beestje knuffelend te vertellen hoe lief of mooi je hem vind.

Hij wilde van alles en hij praatte ineens honderduit

Later werkte ik ambulant bij een jonge jongen thuis. Hij had gedragsproblemen en ik merkte dat ik het moeilijk vond om contact met hem te maken. Ik miste dat dingetje wat hij nodig had om zich open te kunnen stellen. Tot ik een hamster kreeg van mijn verjaardag. Ik besloot het aan hem te vertellen en hij leefde helemaal op. Idem dito toen ik konijnen aanschafte of een foto van mijn hondje, katten of geiten liet zien.

Iedere keer wilde hij weten hoe het met de dieren ging maar Sergeant Petronella Pluis, de hamster, vond hij in het bijzonder heel erg leuk. De vraag kwam als snel of hij alsjeblieft mee naar mijn huis mocht om met de hamster te spelen.

dieren in de zorg

hamster

^ ze kijkt altijd een beetje boos, maar is wel heel lief!

Die keren waren de leukste om met hem te werken. Samen de hond uitlaten, een fort bouwen voor de hamster, bij de geitjes kijken of de konijnen voeren. Van een kind waarvan ik soms niet wist hoe ik erop moest reageren veranderde hij in een enorm lief, zacht en goedaardig kind. Hij wilde van alles en hij praatte ineens honderduit. Ik geloofde dat het in hem zat, ik wist alleen niet hoe ik het eruit moest krijgen.

Nog voor ik de theorie erover las had ik in de praktijk het wonder van dieren in de zorg al mogen ervaren en ik was verkocht. Wanneer ik mijn psychische gezondheidscentrum op ga starten wil ik dan ook dieren inzetten zodat mensen zich veilig en op hun gemak voelen.

Mag dat zomaar?

Je kan in overleg altijd een huisdier meenemen naar het werk. In principe kan iedereen met een huisdier bezoeken te komen doen in een instelling. Al is dat niet altijd even verstandig. Wanneer je dieren professioneel inzet moeten er aan verschillende regels voldaan worden:

  • Je dier moet goed gesocialiseerd zijn
  • Mag geen enkele vorm van agressie vertonen
  • Mag geen enkele vorm van afwerend gedrag vertonen
  • De begeleider moet het dier onder controle hebben
  • Het dier moet gewend zijn aan vreemde geluiden en aanrakingen
  • Gezondheid voorop! Het dier moet behandeld zijn tegen vlooien, wormen, teken etc.
  • Maar ook de mensen moeten in een staat van gezondheid zijn dat ze het bezoek van een dier aankunnen

Daarbij moet je als begeleider een opleiding doen om met jou huisdier deze bezoeken professioneel te mogen doen. Die opleiding wil ik dan natuurlijk ook gaan volgen zodat ik dieren verantwoord in kan gaan zetten.

Het inzetten van dieren in de praktijk kan heel veel mooie ervaringen op leveren voor de cliënt, het dier en de begeleider. Het past na mijn idee perfect bij mijn wens bij te dragen aan het geluk van een mens.

Wat vind jij? Laat je mening maar horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *