Een nieuw kapsel. De 4 leukste reacties.

Zoals jullie op insta misschien voorbij hebben zien komen had ik besloten om mijn kapsel eens drastisch te veranderen. Ik wist dat ik er reactie op zou krijgen, in mijn privé leven maar zeker op het werk van de bewoners. Dat is ook prima. Hier een aantal van de leuke reacties die ik heb gekregen van bewoners.

Meer verhalen lezen?

Tatoeages en piercings in de zorgsector

Afschuwelijk kapsel!

Op de woongroep hebben we een bewoner die het leuk vind om reactie uit te lokken. Hoe de reactie is maakt hem, volgens mij, niet zoveel uit. Dat je van verschillende mensen zoveel verschillende reacties krijgt lijkt hem nogal te boeien en doet dan ook zijn best om die keer op keer uit te lokken.

nieuw kapselZo heeft hij altijd commentaar op mijn, volgens hem veel te oude, auto, op mijn kleding die hij tuttig vind en op mijn lengte. (je bent maar een kleeeeeeeeeeein vrouwtje!)

Nu kwam ik dus binnen met een totaal ander kapsel. Hij komt volledig in mijn bubbel staan, slaat een arm om me heen en komt met zijn gezicht veel te dicht bij de mijne. Zoals hij heel vaak doet omdat hij niet zo’n goed gevoel heeft voor het op een gepaste manier afstand houden van andere mensen.

Hij kijkt me een tijdje aan en zegt: ‘Naar de kapper geweest!?’
Op de hoop dat er voor de verandering eens een complimentje uit komt kijk ik hem aan en knik enthousiast mijn hoofd. ‘Ja, klopt. Goed gezien.’

‘Oh.’ Zegt hij. Ik hoor het al aan de toon. Dat kan niet veel goeds betekenen. Vervolgens komt er een welbekende grijns op zijn gezicht. Ik kan al bijna raden wat er uit zijn mond gaat komen.

‘AFSCHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUWELIJK’

De grijns is niet van zijn gezicht af te slaan en er komt een hinnikende lach uit. Gelukkig dat hij het in ieder geval zo grappig vind. Nu weet ik dat hij het niet persoonlijk bedoelt, dat scheelt weer. Maar een andere reactie was ook wel fijn geweest. Al moet ik van binnen altijd erg hard lachen als ik aan zijn gezicht zie dat hij in spanning de reactie afwacht.

Ohw, Leuwk!

De reactie die ik liever had gehad kwam van een andere bewoonster af. Zij heeft wat moeite om zichzelf verbaal uit  te drukken omdat haar taalbeheersing niet zo goed is maar ze doet wel haar best om te communiceren.

Op met moment dat ze mij binnen ziet komen komt er een enthousiaste glimlach op haar gezicht en komt er met een hoge toon ‘ja!’ uit haar mond. Een uitspraak die ze, neem ik aan, vaak gebruikt om aan te geven dat het goed is, of dat ze iets leuk vind.

Dan doet ze haar armen omhoog tot deze tot recht vooruit steken om aan te geven dat ze een knuffel wil. Die krijgt ze natuurlijk ook. Er komt een Ernie achtige knorrend lachje uit haar keel en ze staat even te trappen. Dan wijst ze naar mijn gezicht. ‘Kapper?’ Ze glimlacht ‘Ja, klopt T. Ik ben naar de kapper geweest.’

Ze laat haar arm zakken, zucht eens diep en zegt dan met een bloedserieus gezicht ‘ohw, leuwk!’ Aan de manier van zeggen, de intonatie en haar mimiek was overduidelijk te merken dat ze de reactie heeft ‘ge- papegaaid’, maar volgens mij meende ze het wel.

Een minuut of 10 later komt ze weer naar me toe. Strijkt ze met haar hand zachtjes over mijn haren. Dan zegt ze heel standvastig ‘Ja. Moowi.’ En knikt er hevig bij. Ook weer perfect ge-papegaaid. Daarna weer haar knorrende Ernie lach.

Heerlijk om haar zo te zien. Goed ge-papegaaid, gemeend of niet, ik vond het een mooie reactie.

Een nieuw kapsel is gewoon even wennen.

Voor twee andere bewoners was het nieuwe kapsel vooral even wennen. Dat lieten ze ieder op hun eigen manier werken.

Nee, Ja

Een van die twee vroeg me of ik naar de kapper was geweest. ‘Ja klopt’ zei ik. Ze trok haar neus op alsof ze iets heel smerigs in haar mond had. Haar manier om iets in de negatieve zin aan te geven.

kort haarDus ik vroeg haar. ‘Vind je het niet zo mooi?’ Heel zachtjes, alsof ze het eigenlijk niet durft te zeggen fluistert ze ‘nee.’

Dat wist ik van te voren al. Ze heeft een hekel aan veranderingen. Meestal is het na een tijdje wel prima. Je moet haar even lekker weerstand laten bieden en dan is het later weer goed. Ik begon te lachen om haar reactie. Het gezicht wat ze er bij trok. Prachtig!

‘Ja dat dacht ik al’  lachte ik. ‘Is niet erg meid, je kunt niet alles mooi vind.’
‘Nee.’ Antwoordde ze weer terwijl ze haar gezicht nog steeds in hetzelfde grimas getrokken had.

Enkele dagen later zag ik haar weer op de woongroep. Toen ik haar uitnodigde om even te knuffelen en we daarna wat aan het geinen waren keek ze me aan, wees naar mijn haar en zei ‘Ik vind het toch wel mooi.’

Ook die had ik aan zien komen en dus begon ik  weer te lachen. Ze kan ook zo leuk uit de hoek komen en ze is zo voorspelbaar. ‘Dankjewel P.’ Zei ik tegen haar terwijl ik een arm om haar heen sloeg. De brede grijns en het ondeugende snoetje wat ze dan op kan zetten is onbetaalbaar.

Gewoon kei hard negeren

meerdere bewoners op de groep hebben autisme. Maar V. kan het minst goed met veranderingen om gaan en heeft de sterkste drang van iedereen om dingen op zijn manier te doen. V. gaf toch wel de meest onverwachte reactie die ik had meegemaakt.

Hij negeerde me volledig! Toen hij terugkwam van de dagbesteding en de keuken inliep zei ik ‘Hé, V!’ Maar hij reageerde niet op me. Nu gebeurd dat wel vaker. Ik denk dat hij dan eerst even tot zichzelf moet komen voor hij wil praten. Prima.

Maar hij keek me niet aan en praatte later ook niet tegen me. Het had me bijna een hele dienst gekost voor ik er een woord uit kreeg bij hem.

Hij zal gedacht hebben, maar dit moet ik niet hebben! Hij ontweek me volledig. Ik denk dat de verandering aan mijn gezicht te groot was voor hem om op dat moment te kunnen hendelen.

Ik besloot hem maar met rust  te laten. Hij moet toch op zijn eigen tempo aan die dingen wennen. Daar kun je niks aan forceren. Tegen het eind van mijn dienst maakte hij weer oogcontact en praatte hij weer met me maar niet meer dan nodig was.

Pas een dienst later konden we weer samen kletsen en ouwehoeren. Toen had hij het denk ik verwerkt dat ik een totaal ander kapsel. Maar hij heeft er verder geen woord meer over gezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *