ZZP’er en chronisch ziek. Dit is mijn verhaal.

Al zo lang als ik me kan herinneren was mijn lichaam vrij onvoorspelbaar.

 

Om de haverklap was ik ziek. Niet de griep ziek, maar 'op' ziek. Ik was 'gewoon moe' maar kon zelf niet verklaren waar het vandaan kwam. Op mijn 12e heb ik enkele keren bloed laten prikken, maar daar kwam steeds niks uit. Toen stonden we er ook niet bij stil dat ik misschien chronisch ziek was.

Buiten dat was ik depressief. Daar was niet echt een reden voor. Het was soms moeilijk thuis, ik was niet de populairste van de klas en werd wel eens gepest. Maar echt depressief waardig leek me dat niet.

Op mijn 10e werd ik voor het eerst ongesteld en dat gaf meteen ernstige klachten mee. Pijn zo erg dat ik er van lag te huilen en schreeuwen. Vaak moest ik overgeven of viel ik flauw. Later kreeg ik tijdens de eisprong ongekende pijnen. Alsof iemand van binnenuit met een mes in me sneed om naar buiten te komen.

Voor al die klachten was nooit echt een oorzaak gevonden.

Jaren later kwamen de diagnoses.

Nu een jaar geleden kwam een arts erachter dat de depressies biologisch waren, erfelijk, terwijl ik er altijd van overtuigd was dat zoiets een sociaal/emotionele oorzaak heeft.

Vanuit mijn moeders kant van de familie blijkt er een mutatie fout in het COMT gen te zitten waardoor er bij ons minder ‘happy’ stofjes (o.a. dopamine en serotonine) worden aangemaakt en de ‘stess’ stofjes (o.a. adrenaline) slecht worden afgebroken.

Misschien kun je zelf wel invullen wat voor een scala aan klachten dat kan geven. Toen ik daar voedingssupplementen voor ging slikken, die de werking van het gen overnemen, en het voedsel waar ik allergisch voor bleek te zijn niet meer dronk en at ging het meteen stukken beter. Alsof de Christel die altijd ergens in mij verstopt zat er nu eindelijk uit kwam.

Endometriose. Een chronische aandoening bij de baarmoeder en eierstokken.

Alleen bleef de buikpijn bij mijn maandelijkse periode. De oorzaak daarvan ontdekte we de tweede week van dit jaar. Met extreme buikpijn (ovulatie pijn maar dan véél erger dan ik ooit had gehad) bracht een collega mij ‘s nachts tijdens mijn slaapdienst naar de huisartsenpost.

De volgende dag zagen ze met een echo dat ik een cyste ter grote van een mandarijntje op mijn rechter eierstok had.

Mooi dacht ik. Hup dat ding eruit en dan is dat ook weer klaar.

Zo simpel bleek het helaas niet. Na de operatie kreeg ik te horen dat ik endometriose heb. Een chronische aandoening bij de baarmoeder en eierstokken die in de ergste gevallen, als het niet behandeld wordt, kan leiden tot onvruchtbaarheid. Ik moest per direct aan de pil om mijn cyclus stil te leggen.

Pas weken later kwam het besef kei hard binnen. Ik ben chronisch ziek.

chronisch ziek

Chronisch ziek en werken als zelfstandige ondernemer.

Als je als ZZP’er werkt ga je niet lekker rustig thuis zitten tot je volledig opgeknapt bent en je alles verwerkt hebt. Geen werk is geen geld. Had je je maar moeten verzekeren hoor ik wel eens. Helaas blijkt dat ook niet zo simpel.

Nu zit ik natuurlijk met een hoop vragen. Misschien zitten er onder de lezers hier nog enkele ZZP’ers of niet ZZP’ers die ook (chronisch) ziek zijn. Of begeleiders die willen weten hoe het is om mensen te begeleiden met een chronische ziekte. Ik wil zelf graag antwoorden, maar jullie misschien ook?

  • Heeft het zin om je als ZZP’er te verzekeren tegen een chronische ziekte.
  • Had ik uitgekeerd kunnen worden als ik me goed had verzekerd.
  • Als je al chronisch ziek bent, willen verzekeraars je dan nog wel verzekeren.
  • Hoe kun je jou tijd en energie het beste voor jezelf indelen. (Hier schreef mijn zusje, die zelf fibromyalgie heeft, een mooi stuk over!) 
  • Wanneer besluit je thuis te blijven, en wanneer besluit je te gaan werken.
  • (Hoe) zeg ik dit tegen mijn toekomstige opdrachtgevers.
  • Hoe wil ik dat mijn opdrachtgevers en evt. collega’s omgaan met het feit dat ik chronisch ziek ben.
  • Kun je nog wel ZZP’er blijven.
  • Hoe wil ik over het algemeen dat mensen omgaan met mijn chronische ziekte(s).
  • Niet werken en toch iets leuks gaan doen, kan dat.

chronisch positief

Ik probeer van alles de positieve kant te zien. Ook nu ik weet dat ik 2 chronische aandoeningen heb. Ik heb dit niet voor niets gekregen. Ik wil hier van leren en anderen er mee helpen. Alle mogelijkheden wil ik aangrijpen.

Daarom wil ik deze vragen beantwoord hebben. Mis jij hier een vraag, of zijn er andere dingen omtrent ZZP’er zijn en (chronisch)ziek zijn die je wil weten? Stuur me gerust een berichtje, ik zoek het graag voor jou uit!

Veel liefs, Christel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *